fbpx

Έργα και Ημέρες Διοίκησης Ρούσσου


Ι. ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΡΓΟΥ

Ή πως μπορείς με γεμάτα ταμεία να μην κάνεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ

1. Ούτε ένα έργο

Διαβάζουμε στη σελίδα 14 του πολυδάπανου διαφημιστικού εντύπου του κ. Δημάρχου, κάτω από τον τίτλο “Έργα – Μελέτες”: Επικαιροποιήθηκε … Προχώρησε … Ολοκληρώθηκε … Εκπονείται … Πραγματοποιείται.

Δηλαδή, εδώ και πεντέμισι (αριθμητικά 5,5 ήτοι 66 μήνες) η σημερινή διοίκηση του Δήμου δεν κατάφερε να σχεδιάσει, προγραμματίσει, μελετήσει και εκτελέσει ούτε ένα έργο. Είτε ξεκίνησε κάποια, είτε ολοκλήρωσε αυτά που οι “άλλοι”, οι παλιοί και διεφθαρμένοι είχαν σχεδιάσει, προγραμματίσει, μελετήσει και βάλει σε πορεία ολοκλήρωσης. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί η αναφορά, ως επίτευγμα προφανώς, της ολοκλήρωσης της ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής του Έθνους και ότι προχώρησε η ένταξη του Πεύκου Πολίτη.

Όμως, διαβάζουμε στο ενημερωτικό έντυπο του κ. Κουράση το 2014: “Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο στις 26-02-2014, ενέκρινε την Α ́ Ανάρτηση της Πράξης Εφαρμογής της περιοχής  ΕΘΝΟΣ,  την  Γ ́  Ανάρτηση  των κτηματογραφικών διαγραμμάτων και των κτηματολογικών πινάκων (Α & Β) και την Β ́ Ανάρτηση της Πολεοδομικής  Μελέτης  των  περιοχών  «Ζώνη Δ.Πλακεντίας-Πεύκο Πολίτη» του Δήμου Χαλανδρίου. «Όπως είχαμε δεσμευτεί, οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γιώργος Κουράσης.” Ο κ. Κουράσης παρακαλείται να ευχαριστήσει δημόσια τον κ. Δήμαρχο για την προβολή του δικού του έργου μέσα από τα έντυπα της “αντίΣτασης” και ο κ. Ρούσσος παρακαλείται να προσθέσει υποσημειώσεις στο ενημερωτικό του έντυπο ότι τα έργα-μελέτες είναι έργα άλλων και όχι δικά του.

2. “Πληθώρα” βρεφονηπιακών σταθμών

Εκεί που πραγματικά έχουμε μείνει άφωνοι με την αποτελεσματικότητα του κ. Δημάρχου είναι η κοινωνική πολιτική. Έτσι είναι. Οι αριστεροί βλέπετε είναι και πιο ευαίσθητοι από μας τους υπόλοιπους σ’ αυτά τα θέματα. Και μας ενημερώνει ο κ. Δήμαρχος ότι επί των ημερών του (πεντέμισι χρόνια, θυμίζουμε) δημιουργήθηκαν δύο (2) βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι οποίοι μάλιστα ήταν υπό κατασκευή όταν ανέλαβε και ολοκληρώθηκαν το 2015! Δηλαδή και αυτό το έργο έγινε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου! Όμως ΘΑ λειτουργήσουν σύντομα ακόμα 2.

3. Αγωγοί ομβρίων

Για την ανάθεση των εργασιών σχετικά με την αποχέτευση ομβρίων θα θέλαμε να ενημερώσει ο κ. Δήμαρχος τους Χαλανδραίους για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιλογή του 15ου μειοδότη στο σχετικό διαγωνισμό! Όταν μιλάμε για “επιστροφή στην κανονικότητα” κάπως έτσι το εννοούμε. Στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς κερδίζει ο φτηνότερος. Όχι ο ακριβότερος επειδή είναι “δικός μας”.

ΙΙ. ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΣΠΗ

Ο πιο καλός ο μαθητής των καθηγητών σπίλωσης και προπαγάνδας κ. Τσίπρα, Παπά και Τζανακόπουλου είναι αναμφίβολα ο Σ. Ρούσσος.

1. Αντί για λάσπη στο μυστρί, λάσπη στον ανεμιστήρα

Σαν να μην έφταναν τα υπερπολυτελή τετράχρωμα και πολυσέλιδα διαφημιστικά έντυπα του κ. Δημάρχου, εσχάτως πέρασε και στην έκδοση εφημερίδας! Πολυσέλιδης κι αυτής. Και έγχρωμης βεβαίως. Μόνο που το κίτρινο χρώμα είναι πιο έντονο απ’ τα υπόλοιπα. Και βέβαια, η λάσπη (που δε χρησιμοποίησε για την κατασκευή έργων υποδομής) δε μπορούσε να μπει στα “επίσημα” έντυπά του. Γι αυτό και βγήκε η φυλλάδα. Που λειτουργεί σαν ανεμιστήρας. Και η λάσπη πετιέται αδιάκριτα εναντίον πολιτικών αντιπάλων. Ατεκμηρίωτα. Αβασάνιστα. Πες, πες κάτι θα μείνει. Αυτό όμως δείχνει αλλαγή στρατηγικής. Γιατί; Μπας και τα πράγματα τελικά, δεν πάνε και τόσο πρίμα, όπως μέχρι τώρα νόμιζε; Ή μήπως πρέπει να είναι “ασορτί” με τους φυσικούς ηγέτες του, τον κ. Τσίπρα και την κ. Δούρου που τα fake news και η σπίλωση αντίπαλου είναι βασικό συστατικό στοιχείο του πολιτικού τους λόγου;

2. Κάτω οι κλέφτες!

Πασχίζει ο κ. Δήμαρχος να μας πείσει για τον “έντιμο” τρόπο που διαχειρίστηκε τα του Δήμου, στη διάρκεια της περιόδου του. Και κατακεραυνώνει τους “παλιούς”, τους άτιμους, τους διεφθαρμένους. Κι ας βγαίνουν οι παλιοί του “σύντροφοι” και καταγγέλλουν “αδιαφάνεια και απευθείας αναθέσεις” (Χαλάνδρι – ενάντια), “θα βάλουμε τέρμα στο νοσηρό φαινόμενο των απευθείας αναθέσεων σε φίλους, συντρόφους, συγγενείς και παλαμοκρούστες της διοίκησης” (Χαλάνδρι πόλη για να ζεις). Σημειώνουν μάλιστα με νόημα “Πότε αποφασίσαμε ότι η θέση του προεκλογικού μας προγράμματος για την κατάργηση της Φλύα Αναπτυξιακής είναι λανθασμένη;” (Ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης Συμβούλων 14.09.2017)

3. Έργα υποδομής για όσκαρ σκηνοθεσίας

Διαβάζουμε στο πολύχρωμο, πολυσέλιδο και υπερπολυτελές έντυπο του κ. Δημάρχου και τρίβουμε τα μάτια μας: “Τα 30 στρέμματα του Νομισματοκοπείου ανήκουν πλέον στο Δήμο”, “Η πόλη αποκτά Δημαρχείο, Θέατρο και τρία υπόγεια πάρκινγκ”, “Δημιουργία πράσινου σημείου”, “Η πόλη αποκτά χώρο Πολιτισμού”. Μπράβο κ. Δήμαρχε! Πότε τα πρόλαβες όλα αυτά; Διαβάζουμε όμως λίγο παρακάτω (στα ψιλά γράμματα) και διαπιστώνουμε ότι: Τα 30 στρέμματα παραχωρήθηκαν για 40 χρόνια! Για το έργου του Δημαρχείου, απλά επικαιροποιήθηκε η παλαιότερη μελέτη! Για το πράσινο σημείο, απλά αγοράστηκε το οικόπεδο (με χρήματα που βρήκε στα ταμεία από τους “παλιούς”, τους διεφθαρμένους)! Πέραν αυτού, ουδέν. Ο “χώρος πολιτισμού” είναι βέβαια το κτίριο Μάρκου, που οι προηγούμενες διοικήσεις δεν αγόραζαν επειδή το τίμημα θεωρήθηκε υψηλό. Ο κ. Δήμαρχος το αγόρασε (με χρήματα που βρήκε στα ταμεία από τους “παλιούς”, τους διεφθαρμένους), την ώρα όμως που είναι ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, με σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων και προκειμένου να διαμορφωθεί σε αξιοποιήσιμο ακίνητο θα παρέλθουν χρόνια και θα κοστίσει πολλαπλάσια.

Την ίδια ώρα, παρά τα όσα έλεγε στο παρελθόν κατηγορώντας τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, έχει αφήσει να ερειπώσει το ιστορικό κτήμα Δουζένη. Κατηγορούσε τους “άλλους” ότι δεν προχωρούσαν στην αγορά του κτιρίου, σε εποχές που τα οικονομικά του Δήμου ήταν σε κακή κατάσταση και είχε ξεκινήσει προσπάθεια εξυγίανσης. Ήταν απέναντί τους ακόμα κι όταν το προστάτευσαν από τις μπουλντόζες της κατεδάφισης. Κι όταν ανέλαβε ο ίδιος τι έκανε; Αγόρασε το κτίριο Μάρκου!

4. Πως το όχι γίνεται ναι

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε η εταιρεία υπεραγοράς τροφίμων “Μαρινόπουλος” τέθκε υπό εκκαθάριση και τελικά συγχωνεύτηκε με την εταιρεία “Σκλαβενίτης”. Και από τα καταστήματά της έμειναν σε λειτουργία μόνο όσα ήσαν ιδιόκτητα. Τα υπόλοιπα έκλεισαν. Έτσι έγινε και με το κατάστημα στη Δουκίσης Πλακεντίας στο χώρο της Ελληνογερμανικής. Για το οποίο ο κ. Δήμαρχος “ξιφουλκούσε” παλιότερα και υποστήριζε ότι: “Για μας η εγκατάσταση μιας ακόμα υπεραγοράς θα επιβαρύνει και περιβαλλοντικά ολόκληρη την περιοχή της Τούφας τόσο με απορρίμματα όσο και με φορτηγά τροφοδοσίας, όσο και με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των ιδιωτών καταναλωτών από το Χαλάνδρι και όλους τους γειτονικούς δήμους.” Λες και στους γειτονικούς δήμους δεν έχουν super market και θα ‘ρχονταν στο δικό μας! Τέλος πάντων, η εποχή της “αυταπάτης” ήταν ας του συγχωρέσουμε και καμιά υπερβολή.

Κι έκλεισε ο Μαρινόπουλος κι έμεινε το κτίριο ξενοίκιαστο για κάμποσο. Και τι έκανε ο κ. Δήμαρχος με τις “περιβαλλοντικές” ευαισθησίες; Μπας και απαλλοτρίωσε το χώρο να φτιάξει παιδικές χαρές; Μπας κι έφτιαξε κανένα πάρκο; Μπα. Είπαμε. Η εποχές της αυταπάτης πέρασαν και τα όχι έγιναν ναι. Σα το ναι που είπε ο κ. Δήμαρχος και στη θέση της υπεραγοράς τροφίμων λειτουργεί, με άδεια δική του, υπεραγορά παιχνιδιών!

Πιο σιγά τις “κωλοτούμπες” κ. Δήμαρχε! Δε σας προλαβαίνουμε.

5. Το “μέγα” σκάνδαλο με τις “μεγάλες” εταιρείες

Διαβάσαμε στα έντυπα του κ. Δημάρχου και στις περί αυτόν φυλλάδες για τον πόλεμο κατά της “διαπλοκής” που άνοιξε, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του. Μάλιστα! Βγήκε μπροστά και τα ‘βαλε με τα μεγάλα συμφέροντα. Που, άκουσον-άκουσον, “δήλωναν λιγότερα τετραγωνικά και πλήρωναν μειωμένα δημοτικά τέλη”. Και να κάτι πηχιαίοι τίτλοι! Μπήκαμε στον κόπο να διαβάσουμε και να καμαρώσουμε πως ο κ. Δήμαρχος πολέμησε τους “βαρώνους της διαπλοκής”, περιμένοντας να δούμε ηχηρά ονόματα των “ελίτ” (όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί ο συνοδοιπόρος του κ. Πρωθυπουργός). Διαβάζουμε λοιπόν ότι οι “μεγαλοοφειλέτες και μεγαλοκεφαλαιούχοι” που “πίναν χρόνια το αίμα του λαού” ήταν …η ΣΤΑΣΥ, …η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ και …η ΤΡΑΙΝΟΣΕ! Δηλαδή κρατικές επιχειρήσεις ή ιδιώτες με σύμβαση παραχώρησης με το δημόσιο! Δεν ήταν ευκολότερο κ. Δήμαρχε, αντί να ζωστήτε αραβίδα και φυσεκλίκια και πάρετε τα “βουνά της αντίστασης” κατά της διαπλοκής να κάνετε ένα τηλέφωνο στο “σύντροφο Σπίρτζη” να το διευθετήσει;

6. Άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Όλοι μας θυμόμαστε τις καταγγελίες και τον “ανένδοτο” του σημερινού Δημάρχου, τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση μη πιστεύοντας βέβαια πως κάποτε θα αναλάμβανε τις τύχες του Δήμου, εναντίον των τότε διοικήσεων σχετικά με την “αλόγιστη, ανεξέλεγκτη  και καταστροφική χορήγηση αδειών λειτουργίας σε καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας”. Μάλιστα. Τι έκανε ο ίδιος ως Δήμαρχος; Είναι η δημοτική αρχή που έχει εγκρίνει τις περισσότερες άδειες από οποιαδήποτε άλλη! Η συνέπεια λόγων και έργων είναι εντυπωσιακή.

7. Ηθικό πλεονέκτημα και οικολογική συνείδηση

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται η πιο δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία που πραγματοποίησε υποψήφιος Δήμαρχος στο Χαλάνδρι, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Υπερπολυτελή τετράχρωμα και πολυσέλιδα έντυπα διανέμονται κατά χιλιάδες, τόσο από το περίπτερο του νυν Δημάρχου στην κεντρική πλατεία, όσο και στις γειτονιές, τις λαϊκές, τα καταστήματα, τους δρόμους και τις πλατείες. Αν ο στόχος του κ. Δημάρχου είναι να φτάσει από ένα (τουλάχιστον) έντυπό του σε κάθε ψηφοφόρο, τότε μιλάμε για πολλές, πάρα πολλές χιλιάδες ευρώ σε διαφήμιση. Το ποσό πρέπει να είναι τέτοιο που αμφιβάλουμε αν καλύπτεται από τη νομοθεσία περί εκλογικών δαπανών. Μπορεί ο κ. Δήμαρχος να μας διαφωτίσει σχετικά; Για την προέλευση των χρημάτων δεν αμφιβάλουμε. Οπωσδήποτε προέρχεται από τους αναρίθμητους “φίλους” και “συντρόφους” (παλαιούς και νεόκοπους) που προσβλέπουν σε μια ακόμα θητεία του. Θα ‘χουν τους λόγους τους. Και κάτι τελευταίο: η περιβαλλοντική και οικολογική ευαισθησία του κ. Δημάρχου, που τόσο έντονα προέβαλε τα προηγούμενα χρόνια, περιορίζεται στη σελίδα 28, ενός εκ των υπερπολυτελών εντύπων που προαναφέρθηκαν. Φανταζόμαστε ότι αντίστοιχης περιβαλλοντικής ευαισθησίας είναι και η χρήση τόνων χαρτιού για την εκτύπωση των εν λόγω φυλλαδίων που διανεμήθηκαν και ως περιεχόμενο ανακυκλώσιμης σακούλας (πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από κονδύλια της ΕΕ, δηλαδή από όλους μας) και ο κ. Δήμαρχος δήλωσε πως «το πρόγραμμα της πιλοτικής διανομής της σακούλας πολλαπλών χρήσεων ως ένα τμήμα της γενικότερης προσπάθειας που ήδη γίνεται στο Χαλάνδρι από το 2014 σε σχέση με την ανακύκλωση και νομίζουμε πως θα βοηθήσει σημαντικά». Θα βοηθήσει κ. Δήμαρχε. Εκλογικά. Ειδικά αν το περιεχόμενό της είναι τα διαφημιστικά σας φυλλάδια.